“Ako Izetbegović u četvrtak ovo ne da Dodiku, teško da ćemo dočekati ljeto”

Foto: Klix.ba

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će se u srijedu, 17. aprila, sastati sa predsjednicima SNSD, Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem, a da će zatim uslijediti sastanak delegacija tri stranke na kojem bi trebalo da bude postignut konačan dogovor o formiranju Savjeta ministara.

Iako je Čović poručio da vjeruje da će taj dan biti sve dogovoreno, stručnjaci kažu da nisu optimisti, te da ovo može biti samo još jedna u nizu propalih pokušaj.

– Niko sa sigurnošću ne može reći da će to biti završeno, iz prostog razloga što smo do sada imali bezbroj slučajeva kada je svaki od glavnih aktera u ovoj priči govorio da je to završena stvar. Puno se ucjenjuju i svako puno traži, jer želi izvući neku vrstu maksimima, a među njima nema povjerenja – objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje da je to osnovna prepreka, te da se ona ne usuđuje reći da će ovaj sastanak okončati proces formiranja Savjeta ministara.

– Sa druge strane, može se reći da sve zavisi od pritiska onoga ko dijela koji zovemo međunarodna zajednica i međunarodni akteri. Ako taj pritisak bude veliki, mogla bi se postići neka vrsta dogovora – smatra Topićeva.

Dodaje da su pozicije učesnika u formiranju i pregovroima potpuno drugačije, te da je i SNSD i HDZ više „stalo“ da se taj proces završi kako bi oni učestvovali u tom dijelu vlasti.

– Ucjenjivački potencijal se u ovom slučaju obilato koristi – smatra Topićeva.
Sa druge strane, politikolog Drako Kuzmanović smatra da bi se nakon višemjesečnih natezanja, političkih prepucavanja i obmanjivanja javnosti nebitnim stvarima, Savjet ministara napokon mogao formirati.

– Razlog ovakve prognoze ne leži u brizi političkih vođa za interese građana i budućnost zemlje, već je on mnogo dublje, kao i uvijek finansijske ali i socijalne prirode. Neformiranje Savjeta ministara znači i nemogućnost povlačenja kreditnih sredstava stranih kreditora od kojih se isplaćuju plate političara ali i ostalih zaposlenih u javnom sektoru a takođe, ne treba zaboraviti da nam i stari krediti dolaze na naplatu – objašnjava Kuzmanović.

Dodaje da je u pitanju isključivo težnja za održanjem socijalnog mira pomoću stranim kreditima koji ne mogu biti povučeni sve dok imamo Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Kuzmanović: RS diše na aparatima
– Upravo to i jeste razlog zbog koga se, naročito Miloradu Dodiku, žuri sa formiranjem tog nivoa vlasti jer bi se entiteti prilikom sloma sistema prvi našli na udaru, a imajući u vidu da RS već diše na aparatima, teško da bismo bez formiranog Savjeta ministara i stranih kredita mogli dočekati ljeto – objašnjava on.

Dodaje da je Dodiku potpuno neprihvatljivo i nezamislivo da još neko vrijeme u Savjetu ministara gleda političare iz opozicionih partija sa kojima je primoran da sarađuje, te da želi da ih se što prije riješi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*