Plenković: Od prvog dana je Hrvatska ovo rekla BiH i sada će se i dogoditi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

U Neumu se u četvrtak i petak održava naučno-stručni skup pod nazivom “Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu”, a koji će prema najavama organizatora okupiti brojne naučnike i političare. Na skupu u Neumu uvodno predavanje održao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, piše Klix.

Plenković je rekao kako u BiH dolazi kao predsjednik zemlje koja je veliki prijatelj BiH i sva tri konstitutivna naroda. Kako kaže, to je ključ razumijevanja pozicije Hrvatske u svim odnosima prema BiH.

– To radimo u zalaganju za napredak BiH na međunarodnom putu BiH s uvjerenjem da je evroatlanstki put pravi put razvoja svih građana BiH – rekao je Plenković.

Premijer Hrvatske kazao je da je službeni Zagreb podržava evropski put Bosne i Hercegovine i podnošenje zahtjeva za članstvo u EU. Dodao je da se ne zna previše o tim detaljima i da o tome ne želi pričati.

Kako kaže, drago mu je što vlasti u BiH “rade na tome kako da kvalitetno odgovore na prilično kompleksan odgovora na Upitnik Evropske komisije” i da nastave raditi sa Evropskom komisijom kako bi u konačnici naša zemlja dobila pozitivno mišljenje.

Ukazao je na važnost reformi i aspekt funkcionalnosti koji je posebno važan za Bosnu i Hercegovinu. Predsjednik Vlade RH kazao je da na tom području treba raditi važne iskorake i da će Hrvatska pomagati na jačanju međunarodnog položaja BiH.
– Mi smo od prvog dana kazali da nam je BiH važna i da želimo da bude prioritet naše politike. Imamo puno razloga za to – rekao je Plenković.

On je kazao da Hrvatska ulaganja u Bosnu i Hercegovinu dostižu milijardu i 300 miliona eura te da je Hrvatska drugi najveći ulagač u BiH, odnosno da se ispred nje nalazi samo Austrija.

– Upravo ovdje u blizini gradi se Pelješki most i on će rasteretiti gužve koje Neum kao turističku destinaciju opeterećuju. Omogućiće sigurno bolju saradnju dvije zemlje – kazao je Plenković ističući kako nisu ugrožena međunarodna prava BiH izgradnjom ovog mosta.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da se može jasno kazati kako BiH danas ima svoj jasno definisani put, ali koji je zamagljen uvjerenjima da se možemo dugo baviti samim sobom dok evropski put prolazi pored nas.

Kako kaže, ako evropsku budućnost budu tražili samo Hrvati kao najmalobrojiniji narod onda je teško vjerovati da će EU i NATO put uspjeti. On je rekao da sve što Hrvati traže za BiH dominantno počiva na izlaganjima koje će biti izneseni za skupu u Neumu.

Zaključio je riječima da HDZ traži političke partnere koji će kao prioritet staviti izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH te da je uvjeren kako za to postoji mnogo rješenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*