“Ovo sada niko u RS ne sme izgovoriti naglas, pa i kako bi”

Suljagić smatra kako je besmisleno tražiti od ljudi koji danas žive na prostoru RS-a da prihvate nešto što je utvrđeno da je nastalo na takav način. Emir Suljagić, profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, kazao je za Vijesti.ba kako je proces Karadžiću ovakvu je i očekivao.

“Presuda je onakva kakvu sam očekivao i kakvu sam u nekoliko navrata i predvidio, da će žalbena presuda u pravnom dijelu prilično vjerno slijediti presudu pretresnog vijeća”, kaže Suljagić.

On dodaje kako, međutim, ostaje nekoliko važnih pitanja.

“Iako je produženje kazne sa 40 godina na doživotnu dobro došlo, ostaje zapravo pitanje šta je pravična kazna za zločine koje Hannah Arendt naziva nekažnjivim i neoprostivim. Šta je zapravo pravična kazna za silovanje 13-godišnjeg dječaka ili 13-godišnje curice? Šta je pravična kazna za prakse u prijedorskim logorima? Šta je pravedna kazna?”, pita se Suljagić.

Drugo pitanje koje po njemu ovdje ostaje je pitanje političke prirode.

“Naime, ako je osuđen Radovan Karadžić, koliko smisla ima osuđivati Radovana Karadžića, a dopustiti da nastavi postojati njegovo životno djelo – Republika Srpska. Svaki činjenični navod iz presude Radovanu Karadžiću je činjenični navod o tome kako je nastala ta RS, odnosno kako je nastao taj entitet”, smatra Suljagić.

“Tražiti od onih koji su to preživjeli, naročito od onih koji žive u tom entitetu, da pristanu, od svih nas, da pristanemo i prihvatimo nešto za što je međunarodno pravosuđe utvrdilo da je rezultat genocida i zločina protiv čovječnosti, nije samo nepravedno, nego i potpuno besmisleno. To je samo zalog za novo nasilje u budućnosti”, ističe Suljagić.

Kada je u pitanju demontaža Karadžićevog djela, odnosno entiteta Republika Srpska, Suljagić kaže da je to pitanje za buduće generacije.

“Na tome se mora predano raditi, mora se raditi strpljivo, sistematski i svaki dan, u suprotnom sudit će nam historija, ali mnogo važnije, sudit će nam potomci onih koji su ubijali u ime Radovana Karadžića”, navodi on.

Suljagić napominje kako se ne smijemo ponašati kao da je Radovan Karadžić bio neki marginalni, opskurni lik sa margina političke desnice.

“Radovan Karadžić je jedna od najvažnijih ličnosti srpske historije 20. vijeka. Radovan Karadžić se nalazio na čelu masovnog pokreta čija je suština bila provođenje genocidne strategije fizičkog uklanjanja nesrba sa teritorije koja se danas zove entitet Republika Srpska. Protiv toga se moramo boriti jer djeca nam, koja se još nisu ni rodila, neće oprostiti”, smatra Suljagić.

Kada je u pitanju suočavanje Srbije sa ratnim zločinima, on kaže da u ovom trenutku to nije moguće.

“Sve što vidim u Srbiji je obračun između pristalica Draže Mihailovića i Dimitrija Ljotića. Dakle, to je obračun između četnika 1.0 i četnika 2.0. To je temneljna karakteristika političkog života u Srbiji”, zaključio je Emir Suljagić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*