Ovako je Brenton najavio šta će uraditi

Screenshot

Australac Brenton Tarrant (28) prije nego je izvršio napad na džamiju Al Noor u gradu Christchurch na Novom Zelandu objavio je tzv. manifest s najavom napada na 73 stranice.

U objavljenom dokumentu opisao je kako je inspirisan norveškim masovnim ubicom Andersom Breivikom. U svom manifestu je kazao da je prvobitno planirao napad na Dunedin džamiju, ali se kasnije predomislio.

Svoj manifest je objavio samo nekoliko sati prije napada pod nazivom “The Great Reppacement”.

Na oružju je imao ispisana određena imena, među kojima su i Stefan, Lazar i drugi.

U užasnom dokumentu od 73 stranice on sebe opisuje kao “običnog bijelca”, navodi kako je rođen “u radničkoj klasi, u porodici s malim prihodima” te kako je “odučio ustati kako bi osigurao budućnost svom narodu”.

Napisao je kako je izveo napad kako bi “direktno smanjio imigracione stope u evropskim državama”. On je, kako dalje piše, “želio pokazati uljezima kako naše zemlje nikad neće biti njihove, naša domovina je samo naša i sve dok bijeli čovjek živi oni neće nikada pokoriti naše zemlje i zamijeniti naše ljude”.

Tarrant je uhapšen s još dvojicom muškaraca i jednom ženom. Nakon napada u Christchurchu planirao je napad i u drugom gradu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*