Đakac je ispraćen na vječni počinak u Austriji: Nema oprosta, ni zaborava!

Screenshot /Borna Filic/PIXSELL

Sahrani je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kao i vijeliki broj ljudi iz grupe “Pravda za Davida”

Sahrani u predgrađu Beča, u austrijskom gradiću Wiener Neustadt prisustvovali su porodica, prijatelji, članovi grupe “Pravda za Davida”, visoki predstavnik BiH Valentin Inzko i Muriz Memić, otac stradalog Dženana iz Sarajeva, također, čije okolnosti smrti nisu rasvijetljene.

Visoki predstavnik BiH roditeljima pokojnog Davida izjavio je duboko saučešće.

– Kao roditelj, čovjek i hrišćanin, nadam se da će Davidova duša konačno počivati u miru i rajskom naselju. Istina i pravda uvijek pronađu put, uvjeren sam da će tako biti i sada. Prema Jevanđelju po Jovanu i prema Hristovim riječima, “istina će vas osloboditi”. U te riječi duboko vjerujem. Pokoj ti duši, Davide, rekao je Inzko.

Prije sahrane, oko 250 osoba okupilo se ispred groblja uzvikujući “Pravda za Davida i Dženana”. Nosili su slike s Davidovim likom, svijeće i ikone uz poruke da traže istinu i pravdu.

Davidov otac, otišao je iz Banje Luke, skoro prije tri mjeseca, a danas, malo prije sahrane je kazao: “Ne znam kako ću ovo preživjeti, puno mi je teže danas nego kad sam ga prvi put sahranjivao”.

Ne misli se on vraćati u Banja Luku, kako je rekao, boravi u Beču i tu će ostati u narednom periodu.

– Ovdje smo formirali pokret i odavde nastavljam borbu, dok će u BiH za to biti zadužen advokat Ifet Feraget. Meni nema povratka nazad u Banja Luku, rekao je Dragičević.

Opet je danas ponovio kako su mu dijete ubile institucije RS-a, MUP, tužilaštvo i predsjednik.

– Konačnu odluku i presudu ću imati lično ja Davor Dragičević, kao i brat Muriz Memić za svoje dijete. Oprostiti se od njega danas ne mogu. Halalilti svoje dijete od 21 godinu u onom sanduku i kosti njegove, državo, neću nikome i nikada. Kasno ćete shvatiti koliko su moje riječi ozbiljne, ali to je vaš problem. Nadam se da će moje dijete barem ovdje naći spokoj, mir neće ni on ni ja dok god ubice šetaju Banjom Lukom, RS-om i BiH”, rekao je Dragičević okupljenima.

Vidno potresen je istaknuo da su mu ubili dijete, porodicu, dom, svijeću, slavu i prezime.

– Za mene ne postoji ništa više, samo pravda za moje ubijeno dijete. Sve je već rečeno, a učinjeno nije ništa. Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša, nadam se da ćeš danas pronaći svoj spokoj, kazao je Dragičević.

Podsjetimo, na ovom slučaju bio je formiran i međunarodni advokatski tim, a koji su činili Zora Dobričanin Nikodinović, Duško Tomić, Ifet Feraget i Anto Nobilo. Raspao se prošle godine. Jedini koji je ostao član tima je Ifet Feraget. A razlog za prestanak rada ovog tima, kako su tada kazali, je razlika u stavovima advokata.

Ovaj slučaj su obilježili i veliki protesti u Banjoj Luci, ali i širom BiH i regiona. U decembru su trajali najmasovniji protesti u Banjoj Luci. Tada su policijske snage RS-a pokušavale da ih spriječe. Bilo je i hapšenja. Uhapšeni su Davor Dragičević, Suzana Radanović, nekoliko pripadnika grupe “Pravde za Davida”, predsjednik PDP-a Branislav Borenovića i zastupnik u NSRS-u Draško Stanivuković.

Nakon što je pušten iz pritvora, Dragičević je sa ostalim pripadnicima grupe “Pravda za Davida” nastavio protestvovati tražeći pravdu za svog sina. Nedugo zatim, otišao je iz Banje Luke. Potvrdio je da boravi u Austriji te da tamo ima zaštitu ali, kako je istaknuo, bez ponuđenih dokaza, kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i tamo poslao ubicu sa zadaćom da ga likvidira. Ranije je Dragičević javno imenom i prezimenom prozvao krivce za smrt svog sina, poručivši da se ne plaši:

“Darko Ilić je naredio ubistvo, Dubravko Kremenović je jedan od izvršilaca, Milorad Dodik, Dragan Lukač, Željka Cvijanović, Dalibor Vrećo i Želimir Leptir su direktni učesnici u ubistvu Davida Dragičevića. Imate preko stotine imena koji su umiješani. Ne vjerujem više ni u njihov sudski postupak, ni u zatvor. Moja misija je samo da se sve ubice Davida Dragičevića nađu ispod zemlje. Zatvorske kazne me ne interesuju.”

David Dragičević je 18. marta prošle godine nestao, a njegovo je tijelo nađeno 24. marta na ušću rječice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*