Bakir Izetbegović: Ovo hoćemo ako ulazimo u vlast

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je u vezi formiranje vlasti sa SNSD-om, kazavši da je SDA zainteresovana za Ministarstvo finansija.

Osim za Ministarstvo finansija na državnom nivou, zainteresovani su za Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

“SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara”, rekao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati formiranje vlasti zbog odavno probijenih rokova.

“Od pregovaračkog tima tražimo da do 24. marta završi sve pregovore kako bi se na narednoj sjednici Predsjedništva SDA, 25. marta, mogle donijeti konačne odluke o koalicijama”, kazao je Izetbegović.

Naveo je da je predugo HDZ držao Ministarstvo finansija i da je vrijeme da sada preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

“Pregovore za državni nivo vlast potrebno je nastaviti na nivou delegacija”, kazao je on.

Naveo je da su razočarani većinom parlamentaraca u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji su odbili da raspravljaju o četničkom okupljanju u Višegradu.

“Zaprepašteni smo informacijama koje je iznio ministar Dragan Mektić, a koji se odnose na podmetanje dokaza u režiji hrvatskog konzula Ivana Bandića”, kazao je nadalje Izetbegović.

Izrazio je zabrinutost što je teroristički akt u Novom Zelandu bio inspirisan četničkom ideologijom i zločinima Radovana Karadžića.

“Izražavam saučešće porodicama ubijenih”, kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*