“ZAKLJUČAVALI SMO KUĆE, NOĆU NIKO NIJE IZLAZIO” Odahnuli stanovnici ulice u kojoj je živio Edin

Čim padne mrak, svi smo zaključavali kuće i niko nije smio izaći, na ulici nikog nije bilo. Svi smo bili u strahu da bi se Edin mogao vratiti kući, a sada smo konačno odhnuli.

Ovako za Srpskainfo počinje priču komšinica, koja živi u Ulici Stefana Dečanskog u banjalučkom naselju Novoselija, gdje je tri mjeseca živio serijski ubica Edin Gačić, koji je ubijen u rafalnoj pucnjavi sa policijom.

Naša sagovornica ističe da je ona i rodica ove porodice, ali nas je zamolila da ne objavljujemo njeno ime.

– Edina poznajem cijeli život. Oni su ovdje u Novoseliji imali kuću, a živjeli su u stanu u gradu. Često su dolazili ovdje, jer mu je majka iz Novoselije – kaže komšinica ove porodice.

Prema njenim riječima, Edin je kao mladić bio normalan momak i nije pravio probleme. Kaže da ga, kada je počeo rat, dugo nije viđala.

– Tokom 2002. godine čula sam da je ubio majku, što je bilo veoma potresno. Sjećam se sahrane, bilo je baš dosta policije, vjerovatno su mislili da bi se on mogao pojaviti, jer je tada bio u bjekstvu – kaže naša sagovornica.

Hvalio se ubistvima

Ističe da su svi ostali u šoku kada su u avgustu 2017. vidjeli da je ponovo došao da živi u toj kući.

– Nisam mogla vjerovati da su ga pustili da tu živi. U našoj ulici ima dosta djece i samo sam na njih mislila. Po njegovom ponašanju i samom hodu vidjelo se da nije dobro. Uvijek je bio sam, ali bi tako na ulici znao zaustaviti komšije i krenuti da priča s njima – istakla je pomenuta komšinica za Srpskainfo.

Kaže da Edin nije pričao o vjeri i sličnim stvarima, ali je o ubistvima pričao kao da se hvali.

– Čim bi zaustavio nekog od komšije, odmah bi rekao da je izašao iz zatvora gdje je odslužio kaznu zbog ubistava. Čula sam da je jednom ušao u autobos i stao kod vozača i na glas rekao „Ja sam Edin Gačić, ubio sam majku i prijatelja, pa sam zbog toga bio u zatvoru“ – prepričava naša sagovornica.

 

Prema njenim riječima, od prvog dana kada se uselio u staru kuću, u njihovoj ulici je uvijek bilo parkirano policijsko vozilo. Pratili su šta Gačić radi.

– Ja sam ga uvijek izbjegavala i nisam željala da pričam s njim. Jednom mi je jedan od tih policajaca rekao da se ne bojim, da je on samo komunikativan i da želi pričati. Rekla sam mu: „Pričaj ti s njim, ja ne želim“. Jedne večeri, kada sam prolazila, vidjela sam par djece kako preko ograde vire na njegov prozor. Prepala sam se šta bi im mogao uraditi i odmah sam počela galamiti na njih, da bježe od Edinove kuće – prisjeća se komšinica ove porodice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*