Grabar-Kitarović: Ovo imam da poručim svim Hrvatima u BiH

30.11.2017., Zagreb - Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarovic obratila se javnosti nakon presude Haskog suda sestorici Hrvata iz BiH i cina Slobodana Praljka koji je pocinio samoubojstvo ispivsi bocicu s otrovom u sudnici nakon izricanja presude. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji za medije povodom četvrte godišnjice polaganja svečane zakletve osvrnula se i na svoj rad u proteklom periodu.

Između ostalog, komentirala je i položaj Hrvata u BiH i rekla kako je čvrsto opredijeljena nastaviti da im pruža podršku u “njihovim nastojanjima da ostvare sva prava koja im pripadaju kao konstitutivnom i jednakopravnom narodu”.

– Dakle, temeljni je cilj Inicijative rast životnog standarda i bolji život za sve naše građane. Kao i do sada i dalje sam odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu – kazala je hrvatska predsjednica.

Važnim držim i rješavanje problema sa Slovenijom i Srbijom.

– Niti jedan susret nije loš, to je nastojanje da se neki problemi riješe. Ali ističem da mi je jako bitno ispitati probleme nestalih osoba. Vučić je prvi predsjednik koji je obećao neki konkretniji rezultat po tom pitanju. No, nije ih bilo. Dok god porodice s obje strane nisu u mogućnosti zaključiti te sudbine i imati mjesto gdje se mogu pokloniti svojim nestalima, dok se to ne riješi, neće biti ni uzvratnog posjeta Srbiji. Niko od nas iz Hrvatske nije izrazio nikakvu sumnju i pravo da izgrađuje svoje odbrambene sposobnosti – kazala je ona.

Kao grešku je navela što je rekla da je “Za dom spremni” historijski pozdrav.

– Ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to historijski pozdrav jer su mi to rekli neki od mojih savjetnika. Prihvatam činjenicu da to nije hrvatski historijski pozdrav. Poenta izjave je tada bila ipak da je on neprihvatljiv i kompromitiran. Tu je poenta – rekla je Grabar-Kitarović.

(Avaz)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*