Ovaj novi zakon stupa na snagu u BiH i može da vas košta 20.000 km!

Ministarka pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić rekla je Feni da Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porekla i kontroli imovine izabranih funkcionera, koji će biti razmatran sledeće sedmice na sednici Skupštine, određuje kaznu do 20.000 KM za zvaničnike koji ne podnesu prijavu o imovinskom stanju.

Dodala je da se ta sankcija odnosi i na izabrane dužnosike koji podnesu nepotpunu prijavu ili u toku godine ne prijave izmenu imovinskog stanja.

Brčić je naglasila da je tim zakonom propisano da funkcioneri za sebe i za članove uže porodice moraju potpisati izjave kojim će evidentirati svu nepokretnu imovinu te pokretnu imovinu u vrednosti više od 5.000 KM, piše Klix.

– Zakonom se na određeni način “uozbiljuje” i deluje preventivno, ali i definiše delovanje funkcionera u javnom prostoru – poručila je ona.

FOTO: V. MITIĆ / RAS SRBIJA
Navodi da će Kancelarija za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, u skladu sa Strategijom za borbu protiv korupcije 2018 – 2019. godine, imati obavezu da podnosi krivične prijave ukoliko uoči određena odstupanja, nerazmernost prihoda i rashoda, ali i sumnju da određena imovina nije stečena na zakonit način.

Izrazila je žaljenje što i na državnom nivou ne postoji takav zakon, jer bi na taj način svi političari bili u istoj poziciji.

Vlada Kantona Sarajevo je prošle sedmice utvrdila Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih zvaničnika, nosilaca izvršnih funkcija i savetnika u Kantonu Sarajevo te ga uputila u dalju skupštinsku proceduru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*