Del Vechio AUTOGOL: Istina je, jesam bio u Banja Luci, ali pogriješili ste zašto, sad ću vam reći

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio izjavio je za Klix.ba da je povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske bio u Banjoj Luci, ali da nije bio na defileu i svečanoj akademiji.
“Mogu samo reći da nisam bio na defileu i svečanoj akademiji”, kratko nam je kazao. Na naše pitanje da li je bio u Banjoj Luci 9. januara, odgovorio je potvrdno.

Upitan da nam obrazloži razloge svog boravka u Banjoj Luci, Del Vechio je, prije nego što je prekinuo telefonsku vezu, kazao da će nam drugom prilikom obrazložiti te razloge.

No, prvo te razloge mora obrazložiti premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću koji je zatražio od ministrice vanjskih i evropskih poslova Marije Pejčinović-Burić da pozove ambasadora Hrvatske iz BiH na razgovor.

Razlog je jučerašnji odlazak ambasadora Ivana Del Vechija na svečanosti povodom Dana RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pored zvaničnika entiteta RS i Srbije, ceremoniji su prisustvovali i lider HDZ-a Dragan Čović te Vjekoslav Bevanda, potpredsjednik HDZ-a BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija BiH, zatim Davor Čordaš, potpredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske i Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*