Schwarz-Schilling: Sprijema vam se treći entitet, a evo ko to radi

Rekao bih da je ovo nekad javno, nekad tajno krajni cilj – da se napravi treći entitet

Mislim da je krajnje vrijeme da hrvatski parlament (Sabor) povede raspravu o pitanju Hrvata i jako sam sretan jer to do sada nije otvarano. U Zagrebu, prema mojim saznanjima, sretni su jer je to pitanje otvoreno za raspravu. Bivši predsjednik Mesić (Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, prim. nov.) je istog mišljenja kao naše pismo. Vrijeme je da se to otvori i to je sada pitanje koje treba da se nađe na raspravi, kazao je između ostalog nekadašnji visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

U intervjuu za Slobodnu Evropu, na pitanja koja se tiču rasprave u hrvatskom Saboru o stanju u BiH i položaju Hrvata, spominjanju trećeg entiteta, te šta to konkretno znači da li se ide na podjelu BiH, Schwarz-Schilling odgovara:

– Rekao bih da je ovo nekad javno, nekad tajno krajni cilj – da se napravi treći entitet. Ovo je potpuno protiv Dejtona i to nije moguće. S jedne strane, selektovati stvari koje vam se sviđaju iz Dejtona i govoriti kako ga treba slijediti a, s druge, ako vam ne ide u prilog, govoriti imamo novu situaciju i to treba mijenjati.

Pitanje trećeg entiteta – istina je da postoje neki ciljevi u pozadini koji nisu do sada bili otvoreni, već se samo radilo o naznakama kako su Hrvati ugroženi, građani drugog reda itd. To nije tačno. Nema unazađenog položaja hrvatskog naroda. Čak imaju i povoljnije okolnosti u odnosu na druge konstitutivne narode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*