Ako se po jutru dan poznaje, jasno je ko će biti vlast na nivou BiH

Foto: H. M./Klix.ba

SDA, HDZ i SNSD bi prema šablonu glasanja i ponašanja na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebali činiti okosnicu vlasti na državnom nivou.

Izbor Denisa Zvizdića (SDA), Nebojše Radmanovića (SNSD) i Borjane Krišto (HDZ) za članove Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasna su naznaka ko bi trebao činiti vlast na nivou BiH.

To su čak u svojim izjavama nakon konstituirajuće sjednice nagovijestili Krišto i Radmanović, dok je Zvizdić bio nešto oprezniji, ali je iskazao želju za što bržim formiranjem Vijeća ministara.

Ključnu potvrdu svemu tome trebaju dati predsjednici stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Međusobne razgovore su već obavili i partnerstvo najavili SNSD i HDZ, a susret Izetbegovica i Čovića u Mostaru prošle sedmice nagovijestio je potencijalnu koaliciju i aktuelnih partnera SDA i HDZ-a.

Dodik i Izetbegović još uvijek zvanično nisu razgovarali, ali matrica ponašanja kadra i jednog i drugog, poput podrške SDA kandidatima SNSD-a u NSRS-u za Dom naroda te podrške Dodikovog kadra za izbor Zvizdića u Kolegij Zastupničkog doma nagovještavaju saradnju.

Ova koalicija je još izvjesnija ako se zna da je Bh. blok (SDP, DF i Naša stranka) odbio koalirati da SDA, evidentno je da ćemo na državnom nivou imati većinu koju će činiti SDA, sa HDZ-om i SNSD-om.

Uspostava vlasti po vertikalnom principu sada je gotovo nemoguća, jer su u kantonima u toku procesi formiranja vlasti bez SDA, poput Kantona Sarajevo, ZDK, TK i slično. Na nivou FBiH je neizvjesno. Većinu u Zastupničkom domu ima Bh. blok, ali za buduću vlast će zavisiti način popunjavanja Doma naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*