Ako Dodika niste voljeli pre ovoga, sada vam tek neće biti dobro: Šta je, BiH, šta on voli? Ma, đavola voli

Nije apsolutno nikakva novost da je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sklon promjeni mišljenja.

„Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”, izjavio je Dodik 2007. godine.

„Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo napraviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida”,njegova je izjava iz 2012. godine.

“Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Ratko Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli”, rekao je Dodik odmah nakon rata, te dodao kako je njegov stav da je saradnja s Haškim tribunalom – neophodna. “Ratko Mladić je heroj za sve Srbe i to ništa ne može promijeniti”, izjavio je Dodik prošle godine.

Jedna od najnovijih Dodikovih poruka jeste ona kako se oštro protivi članstvu zemlje u NATO-u i ove je sedmice izjavio kako ne kani sudjelovati ni u čemu što bi vodilo ka punopravnom članstvu. Podsjećamo vas, u srijedu su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a uputili poziv našoj zemlji da uđe u MAP (Akcioni plan za članstvo).

Eh, dakle, predsjedavajući Dodik ne dâ nam u NATO.

I hajde da se pravimo da smo zaboravili da su potpisi Nebojše Radmanovića – pulena iz Dodikove stranke – na Sporazumu o pristupanju BiH Partnerstvu za mir i na formalnom zahtjevu BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

Ali, ne možemo se ne prisjetiti kako je Dodik, i to ne tako davno – 2014. godine – govorio o NATO Savezu.

“Ne zalažem se za zajedničke institucije BiH, ali je NATO prilika za stabilnost na ovim prostorima. NATO je garancija da nam djeca neće ići u rat i, ako niste integrisani u NATO, nema ni investicija koje su nam prijeko potrebne.”

Da smo iznenađeni, iskreno – nismo.

Jednom su ga pitali i zašto tako često mijenja mišljenje, pogotovo kada je riječ o genocidu u Srebrenici. Odgovorio je da su prve izjave bile bazirane na tadašnjim saznanjima, ali da je u međuvremenu saznao mnogo više i, sasvim prirodno, promijenio mišljenje…

Ne sumnjamo da su udobne i mekane političke fotelje lijep pokretač za promjenu mišljenja, baš kao i redovan priliv mnoštva konvertibilnih maraka na bankovne račune njegove obitelji ili besplatna vožnja helikopterom. No, ono što vjerovatno sve istinski zanima jeste odgovor na ovo pitanje – koje je od gore navedenog pravi Milorad Dodik?

Ovaj koji je sada žestoko protiv NATO-a ili onaj koji se ne tako davno zaklinjao u euroatlanske integracije?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*