Otkriveno zašto je Komšić zvao Kolindu i Plenkovića u Sarajevo: Zbog samo jedne riječenice

U pismu je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva naveo kako s predstavnicima RH treba razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj te problemu korištenju vodnog potencijala iz Buškog jezera za potrebe HEP-a
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je u utorak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nakon uspostave novog saziva Predsjedništva BiH dođu u službeni posjet kako bi ih upozorio da bi provedba presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, kojom bi se zabranio izbor izaslanika iz svake županije u nacionalno koncipirani Dom naroda, vodilo kršenju presude Europskog suda za ljudska prava, a koju Hrvatska u institucijama EU podupire.

Zna kako je RH glasala

U pismu kojega su objavili iz njegove stranke Demokratske fronte Komšić je naveo više primjera u kojima je Hrvatska na sjednicama europskih institucija poduprla provedbu presuda Suda za ljudska prava koje se tiču omogućavanja prava manjinama da se mogu kandidirati i biti birani, ali i predstavnicima konstitutivnih naroda iz različitih etniteta. Ponajprije se to odnosi na zaključke za koje je Hrvatska glasovala u Vijeću Europske unije 16. listopada prošle godine te 28. lipnja ove godine.

Jedno glasaju, drugo je praksa
Citirao je i dio zaključaka u kojemu ‘Vijeće naglašava da ne bi trebalo poduzimati zakonodavne ili političke korake zbog kojih bi provedba presude Sejdić-Finci i povezanih presuda postala zahtjevnija’.“Iz navedenih zaključaka jasno je da je Republika Hrvatska glasujući za ove zaključke, fokus stavila na provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, što je vidljivo iz dokumenata Vijeća Europske unije, ali nažalost nije vidljivo u političkoj praksi dužnosnika Republike Hrvatske“, rekao je Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*