Komšić: Vi Hrvati tražite od BiH nemoguće, e sada ću ovo reći svijetu

Protivna presudi Europskog suda
On je pojasnio kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković inzistiraju na provedbi presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, gdje je utvrđena mogućnost zloporaba s izborom hrvatskih izaslanika u Dom naroda, te izbrisane odredbe Izbornog zakona BiH da se iz svake županije bira po jedan izaslanik Hrvat, Srbin i Bošnjak.

Komšić međutim tvrdi kako Ustavni sud BiH nigdje nije odlučio zabraniti izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH iz svih županija i svih konstitutivnih naroda, dodajući da je to nemoguće “zato što se radi o ustavnoj normi”. Komšić pojašnjava kako bi, da je takvu odluku Ustavni sud BiH donio, ona bila protivna provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava.

“Stoga je nemoguće implementirati odluku Ustavnog suda u slučaju Ljubić na taj način, jer takva odluka u tome smislu nije ni donesena. Da jest donesena na taj način, nju bi, upravo sa stajališta zaključaka Vijeća Europske unije, bilo nemoguće provesti jer bi to značilo ne samo udaljavanje nego i onemogućavanje provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava”, istaknuo je Komšić.

U pismu je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva, kojemu hrvatske institucije u BiH, političke stranke, općine i županije osporavaju legitimitet, naveo i kako s predstavnicima RH treba razgovarati o pitanju granica, povratu imovine Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj te problemu korištenju vodnog potencijala iz Buškog jezera za potrebe HEP-a.

Prijelazno rješenje
Nakon provedenih izbora u BiH nije jasno na koji će se način uspostaviti vlast u Federaciji BiH i državi BiH, jer su izbrisane odredbe izbornog zakona te zemlje pa se sada očekuje kako će Središnje izborno povjerenstvo pronaći prijelazno rješenje da bi se izbjegla kriza. Sve strane međutim najavljuju da će se žaliti na rješenja koja su djelomično objavljena u javnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*