Komšić: Molim svijet za pažnju jer Čović nam ovo donosi

Ocijenio je kako su zastupnici iz Republike Hrvatske u Europskom Parlamentu u svome pismu Vijeću za vanjske poslove Europske unije iskazali “političku tendenciju” kršenja odredbi Daytonskog sporazuma.“Pismo hrvatskih europarlamentaraca jest još jedan udar Republike Hrvatske na suverenitet Bosne i Hercegovine, njeno suvereno pravo da odlučuje o svome izbornom sistemu ili još preciznije, radi se o izravnom miješanju Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, što je suprotno kako međunarodnom pravu i poretku tako i uobičajenim odnosima između dvije suverene države”, ocijenio je Komšić.

Ustvrdio je kako je netočno tumačenje hrvatskih europarlamentaraca, ali i hrvatskih političara kako je BiH “država dva entiteta i tri konstitutivna naroda” jer u preambuli ustava iz Daytona stoji kako Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi, u zajednici s ostalima i građani Bosne i Hercegovine utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine.

“Hrvatski parlamentarci zanemaraju da je BiH država tri konstitutivna naroda tek u zajednici s građanima i ostalima. Selektivno pozivanje na Ustav BiH i pozivanje samo na konstitutivne narode, bez ostalih i građana BiH dovodi do promocije diskriminacije, pri čemu se građani BiH i ostali izuzimaju kao konstituent države”, naveo je Komšić koji, mada bi u Predsjedništvu BiH trebao predstavljati Hrvate sebe promovira kao predstavnika svih građana.

Ustavom jasno definiran način izbora
Ustavom Bosne i Hercegovine također je jasno definiran način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine što je istovjetno preneseno i u odredbe Izbornog zakona BiH pa je i sadašnji izbor za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kao i svi dosadašnji izbori, ustavan i zakonit jer te odredbe nikada nisu mijenjane a nezadovoljstvo hrvatskih europarlamentarca rezultatima izbora u BiH može biti jedino interesno-političke prirode, ocijenio je Komšić .

Kazao je i kako su čelnik HDZ BiH Dragan Čović te hrvatski premijer Andrej Plenković kao i njihove stranke uložili ogromni politički i diplomatski napor kako bi, u okviru institucija EU, problematizirali njegov izbor u Predsjedništvo BiH iako je Čović ranije biran po istom zakonu a problematičan mu je postao tek kad je izbore izgubio.

U odnosu na problem izmjene izbornog zakona Komšić je na stajalištu kako je za propast pregovora o tome odgovoran HDZ BiH koji nije pokazo “ni minimum volje” da se dođe do rješenja inzistirajući, kako tvrdi, na modelima protivnim demokratskim standardima.

Ustavni sud BiH izbrisao je odredbe Izbornog zakona BiH koji utvrđuje da se iz svake županije iz Federacije BiH bira po jedan predstavnik Hrvat, Srbin i Bošnjak za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda jer se time narušava razmjernost i omogućava izbor izaslanika koji nemaju narodni legitimitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*