Izetbegović: Pitate me kakvi su moji ljudi i kako žive sa Srbima? E, ovako

Pojedini intelektualci nameću pitanja, čija je SDA stranka, bošnjačka i BiH, ili samo bošnjačka, odnosno je li etnoreligijska stranka?

SDA je bosanska, proevropska stranka koju najsnažnije podupiru Bošnjaci tradicionalisti, za koje je život s drugima i drugačijima prirodan i poželjan. Bošnjaci već 140 godina žive i funkcionišu unutar državnih asocijacija u kojima većinu čine hrišćani i uz uslov poštovanja naših vjerskih i individualnih prava, mi u takvim asocijacijama dobro funkcionišemo i dajemo snažan doprinos. SDA ne vodi etnoreligijsku niti nacionalističku politiku, ali štiti vjeru i identitet Bošnjaka. SDA je istinski demokratska stranka, a najbolji dokaz za to je kreiranje društva i okruženja uz našu vodeću ulogu, u kojem možete slobodno govoriti šta god hoćete protiv SDA, čak i neistine, možete pozivati da nas se isključi iz vlasti i predstavljati to kao sveti cilj, onako kako to recimo radi predsjednik Naše stranke Peđa Kojović. I nemati nikakve bojazni zbog takvih tvrdnji i poziva.

Danas se propituje političko naslijeđe Alije Izetbegovića, da li je učinio korak naprijed ili nazad u smislu njegove političke ostavštine? Kakav je vaš stav o tome i kako generalno doživljavate današnju valorizaciju lika i djela Alije Izetbegovića?

Očigledno se radi o početku novog orkestriranog napada na lik i djelo Alije Izetbegovića, a time i na sve ono što Alija Izetbegović simbolizira.

Ti napadi nikad nisu ni prestajali. I za vrijeme najveće političke moći Alije Izetbegovića, i nakon njegove smrti, uvijek ste u dijelu medija imali to propitivanje njegove politike i političkog naslijeđa. Jedino što ti kritičari izbjegavaju analizirati jeste možda najvažnije političko naslijeđe Alije Izetbegovića – sloboda u svakom smislu te riječi, a naročito sloboda misli. Jer, upravo su se Alija i SDA izborili za slobodu misli, koju su njegovi kritičari intenzivno koristili i koriste za napade na samog Aliju. Unatoč svemu što su godinama pisali i govorili, ogromna većina Bošnjaka voli rahmetli Aliju Izetbegovića i cijeni i poštuje ono što je uradio za njih i državu BiH. To se jasno vidi.

Njegovo političko naslijeđe, sistem vrijednosti koje je on oličavao, jaka stranka koja čuva taj sistem vrijednosti i artikuliše politički stav većine Bošnjaka, čine da je bošnjački politički faktor nezaobilazan u svim dešavanjima, ne samo u BiH, nego i u regiji. Očito je da to predstavlja smetnju nekim centrima kojima su Alija i Bošnjaci bili smetanja za ostvarivanje ciljeva 90-ih godina prošlog stoljeća. Zato se iznova krenulo u orkestrirani napad na lik i djelo Alije Izetbegovića, a paralelno s tim se pokušava eliminisati stranku koju je on osnovao iz političkog života i udara na sistem vrijednosti koji oni predstavljaju.

Tako se došlo do toga da se Alija Izetbegović i Bošnjaci optužuju za početak rata, da se na nekim televizijama rade ankete o tome je li on bio pozitivna ili negativna historijska ličnost, da ga se predstavlja kao dobričinu i naivčinu, idealistu koji se nije baš dobro snašao u vremenu raspada Jugoslavije, biva moglo je bolje i drugačije protiv dvojca Milošević-Tuđman. Ne znam da li su svirači naručenih partitura u BiH svjesni da dirigent sjedi van BiH i da li, u želji da nanesu političku štetu aktuelnim političarima, uopšte znaju za koji tim igraju.

U svakom slučaju napad na rahmetli Aliju i na sistem vrijednosti koji je on oličavao je iznova krenuo, valja to prepoznati i organizovati odbranu kako nam ne bi srušili ideološki i nacionalni temelj na koji se oslanjamo. Richard Holbrooke je kazao – da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Dirigent je toga svjestan, svirači baš i nisu – ako se poljulja vjera u ono što je radio Alija Izetbegović, poljuljat će se i vjera u budućnost BiH.

Kakav je stav i odnos SDA prema građanskom ustrojstvu? Smatrate li da ovakva SDA može apsorbirati građanski koncept bez većih ideoloških turbulencija?

SDA, i ovakva i onakva kakva je bila prije 28 godina kad je osnovana, nije apsorbirala, već je promovirala građanski koncept. To nije upitno. Upitno je da li se SDA može postupno prevesti u multietničnu stranku. Za sada nam to nije pošlo za rukom, a bilo je skromnih pokušaja. Neke riječi Alije Izetbegovića nas obavezuju da krenemo odlučnije u tom smjeru. Recimo ona da je “vrijeme da svi budemo više Bosanci” ili pak jedna opaska koju je iznio samo preda mnom – “BiH je brava koju otvara ključ s tri zupca. SDA ima samo jedan”. Tako to stoji sa SDA, moramo se udruživati s onima koji imaju druga dva zupca, srpski i hrvatski. Nažalost, nije bolje ni sa tzv. građanskim strankama, i one imaju samo jedan ili jedan i po zubac. Jake su u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i istočnom dijelu Mostara. Nema ih ni u tragovima u Banjoj Luci, Prijedoru, Širokom Brijegu, zapadnom dijelu Mostara. Nema ih, a i ne trude se da ih ima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*