Dodik posle Komšića zvao UN i rekao ovo o Džaferoviću

epa05725510 (FILE) - A file picture dated 21 September 2015 shows The President of the Republika Srpska, entity of Bosnia and Herzegovina, Milorad Dodik during a press conference of the FPOe party concerning the relationship between Austria and Republika Srpska in Vienna, Austria. The US Treasury Department's Office of Foreign Assets Control (OFAC) on 17 January 2017 by executive order blocked all US assets of Dodik and prohibited US citizens from deals with Dodik for obstructing the 1995 Daytona Peace Accords. The Daytona Peace Agreement signed on 14 December 1995 had put an end to the Bosnian War and established a political division of Bosnia And Herzegovina. EPA/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

Džaferović – Predstavnik bošnjačkog naroda u kolektivnom šefu države našao se na udaru u izvještaju vlade RS-a koji je uputila Savjetu bezbjednosti UN-a. Džaferović je reagovao saopštenjem zbog rečenice: «Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El Mudžahid».

Džaferović je to nazvao klevetom i zatražio izvinjenje demantijem u roku od sedam dana. U suprotnom, tražiće sudsku satisfakciju. On je podsjetio na naredbu Tužilaštva BiH od marta 2015. o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za njegovu odgovornost. Snaga Džaferovićevog učešća u Predsjedništvu BiH zavisiće od pozicije njegove SDA u budućem državnom Parlamentu. Imajući, pri tom, u vidu stratešku spregu prepotentnog i nezajažljivog Dodika i licemjernog i osvetoljubivog Čovića, te njihov odnos prema Džaferoviću i Komšiću.

Komšić – Većina u Hrvata, ma gdje bili, okomili su se i na Hrvata Komšića i na Bošnjake zato što su bili za njega a ne za nekog «svog». Čak je i poraženi kandidat Naše stranke Boriša Falatar (sa 3,84 odsto glasova) našao za shodno da optuži Komšića zbog narušavanja odnosa Bošnjaka i Hrvata. A Bošnjaci su glasali za Hrvata.

To je uvod u ozbiljniju priču. Komšić je temeljitim i argumentovanim pismom čelnicima u EU reagovao na pismo zastupnika Republike Srpske u Evropskom parlamentu, koji su htjeli omalovažiti i osporiti njegov izbor. HRT, slijedeći stav tamošnje državne vrhuške i svih HDZ-ova, nastavlja da ignoriše ustavne i druge činjenice i od Komšića čini hrvatskog neprijatelja u službi drugog naroda. Sramotno. Gost im je bio Falatar ali ne i Komšić, a Čović je u HRT-u povlašten kao i tamošnji državnici.

Sa druge strane, impulsivnost nadvladava nužnu taktičnost u ponašanju Komšića. Pozvao je predsjednicu i premijera Hrvatske, i prije nego je ozvaničen kao jedan od šefova bh. države, da odmah nakon formiranja Predsjedništva BiH dođu u posjetu BiH. To je u Zagrebu ignorisano. Potom je za zagrebački Nacional izjavio: «Jesam bio kritičan prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću, ali to je zato što ti ljudi nikako, oprostite na izrazu, da nam sjaše više s glave. Moja je poruka: pustite nas na miru». Bio je i u neistinito nazvanoj zvaničnoj posjeti Hrvatskoj i sreo se samo sa bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Pa je otišao u Bugojno, jedan od gradova iz kojih mu je poručeno (onako, europejski) da je nepoželjan.

Upozorenjem susjednim zemljama da uvažavaju državne granice BiH, Komšić je izazvao i provalu malicioznog bijesa kod velikosrpskih eksponenata s obje strane Drine. Komšić je slabašnog zaleđa, ali njegov glas vrijedi koliko i njegovih «kolega» u Predsjedništvu BiH. Završno, Komšiću nije upitan izborni legalitet već mu valja dokazati državnički legitimitet.

Neizvjesnost – Unutarpolitička situacija, odnos susjednih zemalja prema bh. državi, neizvjesnosti unutar Evropske unije i na globalnoj razini – drže Bosnu i Hercegovinu u pesimističnoj poziciji. Šta očekivati od nove državne trojke kad je riječ o njenim prioritetima: EU, NATO, dobrosusjedski odnosi, mir i stabilnost u regiji?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*