Dodik posle Komšića zvao UN i rekao ovo o Džaferoviću

Džaferović – Predstavnik bošnjačkog naroda u kolektivnom šefu države našao se na udaru u izvještaju vlade RS-a koji je uputila Savjetu bezbjednosti UN-a. Džaferović je reagovao saopštenjem zbog rečenice: «Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda El Mudžahid».

Džaferović je to nazvao klevetom i zatražio izvinjenje demantijem u roku od sedam dana. U suprotnom, tražiće sudsku satisfakciju. On je podsjetio na naredbu Tužilaštva BiH od marta 2015. o nesprovođenju istrage, jer nije utvrđen ni osnov sumnje za njegovu odgovornost. Snaga Džaferovićevog učešća u Predsjedništvu BiH zavisiće od pozicije njegove SDA u budućem državnom Parlamentu. Imajući, pri tom, u vidu stratešku spregu prepotentnog i nezajažljivog Dodika i licemjernog i osvetoljubivog Čovića, te njihov odnos prema Džaferoviću i Komšiću.

Komšić – Većina u Hrvata, ma gdje bili, okomili su se i na Hrvata Komšića i na Bošnjake zato što su bili za njega a ne za nekog «svog». Čak je i poraženi kandidat Naše stranke Boriša Falatar (sa 3,84 odsto glasova) našao za shodno da optuži Komšića zbog narušavanja odnosa Bošnjaka i Hrvata. A Bošnjaci su glasali za Hrvata.

To je uvod u ozbiljniju priču. Komšić je temeljitim i argumentovanim pismom čelnicima u EU reagovao na pismo zastupnika Republike Srpske u Evropskom parlamentu, koji su htjeli omalovažiti i osporiti njegov izbor. HRT, slijedeći stav tamošnje državne vrhuške i svih HDZ-ova, nastavlja da ignoriše ustavne i druge činjenice i od Komšića čini hrvatskog neprijatelja u službi drugog naroda. Sramotno. Gost im je bio Falatar ali ne i Komšić, a Čović je u HRT-u povlašten kao i tamošnji državnici.

Sa druge strane, impulsivnost nadvladava nužnu taktičnost u ponašanju Komšića. Pozvao je predsjednicu i premijera Hrvatske, i prije nego je ozvaničen kao jedan od šefova bh. države, da odmah nakon formiranja Predsjedništva BiH dođu u posjetu BiH. To je u Zagrebu ignorisano. Potom je za zagrebački Nacional izjavio: «Jesam bio kritičan prema predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću, ali to je zato što ti ljudi nikako, oprostite na izrazu, da nam sjaše više s glave. Moja je poruka: pustite nas na miru». Bio je i u neistinito nazvanoj zvaničnoj posjeti Hrvatskoj i sreo se samo sa bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Pa je otišao u Bugojno, jedan od gradova iz kojih mu je poručeno (onako, europejski) da je nepoželjan.

Upozorenjem susjednim zemljama da uvažavaju državne granice BiH, Komšić je izazvao i provalu malicioznog bijesa kod velikosrpskih eksponenata s obje strane Drine. Komšić je slabašnog zaleđa, ali njegov glas vrijedi koliko i njegovih «kolega» u Predsjedništvu BiH. Završno, Komšiću nije upitan izborni legalitet već mu valja dokazati državnički legitimitet.

Neizvjesnost – Unutarpolitička situacija, odnos susjednih zemalja prema bh. državi, neizvjesnosti unutar Evropske unije i na globalnoj razini – drže Bosnu i Hercegovinu u pesimističnoj poziciji. Šta očekivati od nove državne trojke kad je riječ o njenim prioritetima: EU, NATO, dobrosusjedski odnosi, mir i stabilnost u regiji?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*