Dodik je napravio nevjerovatnu bruku pred samu zakletvu

Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih/listopadskih izbora krenuće s vrha. Za 20. studeni/novembar najavljena je inauguracija nova tri šefa bh. države. Ima u tome simbolike. Dejtonska BiH građena je od krova, na razorenim temeljima. A kakvi su temelji takav je i krov.

Procentualno i brojčano prednjači Milorad Dodik izabranik iz Republike Srpske (53,8 odsto sa 368.210 glasova). Slijede izabrani u Federaciji BiH Željko Komšić (52,5 odsto, 225.500 glasova) i Šefik Džaferović (36,6 odsto i 212.581 glasom). Sva tri izbora su pod sjenom. Suparnici pobjednika Dodika i Džaferovića, Mladen Ivanić i Denis Bećirović uzalud tvrde da su pokradeni. Komšić je osporen kao, navodno, nelegitimni predstavnik Hrvata od konkurenta Dragana Čovića, HDZ-a iz obje države i hrvatskog državnog vrha.

Članovi kolektivnog šefa države našli su se prije zakletve u središtu pažnje u negativnoj konstelaciji. Nešto su sami provocirali, a nešto je usmjereno na njih kako bi ih se kompromitovalo uoči preuzimanja državničkih dužnosti.

Dodik – Sa kavgama i skandalima počeo je, ko bi drugi, politički kabadahija Dodik. Posljednji bezobrazluk je odbijanje da primi ambasadora Republike Austrije Martina Pammera. Dodik u pismu, uz ostalo, optužuje ambasadora da se grubo miješa u unutrašnja pitanja, i, zamislite, da je «otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH», Austrijancu Valentinu Inzku. Zaprijetio je Pammeru da će o njegovom ponašanju obavijestiti državne organe Austrije kojoj je, istodobno, «izjavio ljubav».

Austrijski diplomata je uzvratio pismom, podsjećajući na angažman svoje zemlje u BiH i RS-u i navodeći da Dodik nije prisustvovao ni jednoj od manifestacija austrijske ambasade. Pammer upozorava:» Vaša retorika i Vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod austrijskih investitora» i, za kraj: «Moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimjerne napade u prošlosti i na predstavnike drugih država u BiH, kao npr. SAD ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska».

Unatoč tome što je ustrajno vrijeđao visoke američke predstavnike i, posebice, odlazeću ambasadoricu Maureen Cormack, Dodik vjeruje da će ga Donald Trump skinuti sa «crne liste», pa, čak, i omogućiti nezavisnost RS-a. Pozivajući Srbe u SAD da glasaju za republikance u izborima za Kongres, Dodik ističe: «Amerika odbacuje, kako je rekao nedavno predsjednik Donald Tramp pred Generalnom skupštinom UN, ideologiju globalizma i podržava doktrine patriotizma u celom svetu, čije vrednosti i mi delimo». Novi član Predsjedništva BiH računa na Trumpovu averziju prema multilateralnim ugovorima i međunarodnim sporazumima kakav je i Dejtonski.

Uz Dodikove namjere stao je ovih dana i stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja: «Rusija je protiv kursa koji vodi uvlačenju BiH u NATO jer bi to zaoštrilo protivrječnosti unutar zemlje (….) nikada nećemo, pod bilo kakvom odgovornošću, potpisati uvlačenje u evroatlantske strukture.»

A poznati mirotvorac Dodik kaže da će Džaferović i Komšić unijeti ratnu politiku u taj državni organ. Džaferoviću spočitava ratnu ulogu kao načelnika Centra bezbjednosti u Zenici, a Komšić ga nervira kao nosilac Zlatnog ljiljana Armije RBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*