Dodik: E, sada ja tebi nešto da kažem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska i on kao njen predsjednik izražavaju puno poštovanje prema državi Austriji, sa kojom želi da unapređuje odnose u svakom pogledu, a da je austrijski ambasador u BiH Martin Pamer bio samo nepotrebna prepreka na putu te saradnje.
– Pismo koje ste mi putem medija juče uputili samo je potvrda da sam imao dovoljno razloga da odbijem susret sa Vama. Način na koji ste mi se obratili, puštajući pismo u medije, a da ga meni prethodno niste poslali, govori da Vi i ne znate šta nalaže dobra diplomatska praksa. Vi se u pismu meni ne obraćate kao diplomata, već kao akter unutrašnje političke scene u BiH, koristeći gotovo isti rječnik i kvalifikacije koje koriste moji politički protivnici. Jedan diplomata od ugleda to sebi nikada ne bi smio dozvoliti – poručio je Dodik u pismu koje je uputio Pameru.

On je naglasio da su austrijski investitori dobro došli u Republiku Srpsku, te da za njihov dolazak Pamer nema nikakve zasluge. “Da li ste odgovorni za nedolazak nekih investitora, i o tome bi se moglo razgovarati”, naveo je Dodik u pismu.

Navodeći da Pamer u pismu konstatuje da predsjednik Srpske nikada nije bio ni na jednoj od manifestacija austrijske Ambasade u BiH, Dodik je rekao da je kao predsjednik Republike dolazio na manifestacije koje je Pamer organizovao u istoj mjeri u kojoj je on dolazio na proslavu Dana Republike Srpske.
Pročitajte još:

Pamer odgovorio Dodiku: Dok sam ja gradio veze BiH i Austrije, vi ste proizvodili strah
– Koliko ste nanijeli štete ugledu svoje države govori i Vaše nedavno oglašavanje na društvenim mrežama, u kojem javno žalite zbog nedolaska političkih elita na prijem u austrijsku Ambasadu. Žalite se da idu na prijeme u Tursku ili Ambasadu Saudijske Arabije. Zar niste time priznali da je Vaš mandat u Sarajevu potpuni promašaj i propuštena šansa za državu Austriju i njen uticaj – poručio je Dodik u pismu Pameru.

Predsjednik Republike Srpske uputio je juče pismo Pameru u kojem je naveo da odbija susret sa njim, jer je, kako je naglasio, kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe.

Pamer je u pismu Dodiku koje je dostavio pojedinim medijima naveo da odbacuje tvrdnju da on favorizuje bošnjačku politiku, dodajući, između ostalog, da retorika predsjednika Srpske “proizvodi nesigurnost i strah i kod potencijalnih austrijskih investitora”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*