Čović: Gdje ste pošli, ja ne dozvoljavam!

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je kako će stranke HNS-a BiH nastupati zajedno u implementaciji izbornih rezultata te da nitko ne može iz vlasti izbaciti legitimne predstavnike hrvatskog naroda.

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, Čović je u izjavi za medije ponovio kako u ovom trenutku, s obzirom da nije provedena odluka Ustavnog suda BiH kojom se osporavaju pojedine odredbe Izbornog zakona BiH, ne postoje preduvjeti da se izborni rezultati provedu.

Po njegovim riječima, od Centralne izborne komisije ne očekuje previše jer, kako je rekao, odluku Ustavnog suda može provesti samo zakonodavac, a to je državni parlament.

“Jedino je Parlamentarna skupština BiH nadležna za promjene Izbornog zakona. Naše je nastojanje da pripremimo kvalitetan Izborni zakon u kojem bi bio ugrađen minimum onoga što je definirano u odluci Ustavnog suda i da s partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga tko je u stanju osigurati legitimno predstavljanje naroda”, kazao je Čović.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici imenovan stručni tim HNS-a koji će pripremiti potrebne dokumente vezane za izmjene Izbornog zakona.

Na pitanje da prokomentira pregovore o formiranju vladajuće većine, prije svega u Federaciji BiH, i je li moguće da HDZ BiH i stranke HNS-a ne budu dio vlasti u sljedeće četiri godine, Čović je odgovorio kako takav scenarij nije moguć, s obzirom na dobar izborni rezultat hrvatskih političkih stranaka.

“Nismo naivni. Ako neko želi odabrati hrvatskog člana Predsjedništva, hvala bogu da će pokušati nešto slično raditi i dalje. Ali, uvjeren sam da mi imamo dovoljno kapaciteta i snage da zaštitimo svoju poziciju i da ne ovisimo o bilo kome”, kazao je Čović.

Najavio je kako će se u sljedećih sedam dana stranke HNS-a obaviti međusobne, bilateralne razgovore, a da će se sljedeća sjednica Predsjedništva HNS-a održat 17. decembra.

Na toj sjednici trebalo bi se formalizirati sve ono što je do sada dogovoreno unutar HNS-a vezano za provedbu izbornih rezultata, zaključio je Čović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*