Sudbina bebe ostavljene na obali Drine: Ovo je djete ostavljeno u Srebrenici – i ovako živi sada

Iako je imao sreću da su ga usvojili Dragojla i Veselin Jakovljević iz Srbije, koji su mu pružili mnogo ljubavi, Dragan bi volio upoznati ženu koja ga je rodila
Supružnici Dragan i Tanja Jakovljević odlučili su ovih dana ponovo javno potražiti pomoć i pokušati saznati istinu o tome ko je i odakle je uistinu Dragan.

“Avaz” je još prije nekoliko godina pisao o potresnoj Draganovoj priči o tome kako je saznao da je usvojen i kako je krenuo u potragu za svojom biološkom majkom. Nesebičnu pomoć u tome tada mu je pružila, a pruža je i sada, njegova tadašnja djevojka, a danas supruga Tanja.
Čuvana tajna

Draganov život počeo je prije više od 30 godina, kad su ga 14. jula 1988. na obali Drine, u blizini hidrocentrale Perućac, ispod mjesta Nogačevići pronašli ribari. Oni su tog toplog julskog dana u blizini mjesta gdje su pecali, uočili ženu, koja je nakratko izašla iz automobila boje truhle višnje, brzo se vratila u njega i odvezla prema Skelanima.

Tek su poslije vidjeli da je žena na obali ostavila mušku bebu, za koju su pretpostavili da je tek rođena! Ribari koji su, vjerovatno, spasili život novorođenčetu, odnijeli su ga u Srebrenicu i predali nadležnim službama. Bebu, koja je u međuvremenu dobila ime Dragan, naknadno su usvojili Dragojla i Veselin Jakovljević iz Srbije.

Bili su puni ljubavi prema usvojenom sinu, koji do 20. godine nije ni slutio da je usvojen i da ti dragi ljudi nisu njegovi biološki roditelji. Tajnu su čuvali pune dvije decenije, a onda je, kako je za “Dnevni avaz” ispričao Dragan, koji danas živi u Njemačkoj, istina izašla navidjelo.

– Kad sam imao 20 godina, prijatelj mi je rekao da sam usvojen. Srušio se sav moj svijet. Nisam mogao vjerovati da nisam dijete svojih roditelja. Pomiješanih emocija, zbunjen, začuđen, otišao sam kod majke i pitao je da li je to istina – govori Dragan.

Nema papira

Tada je saznao sve o početku svog života i od tada traga za istinom. Otišao je u Matični ured u Srebrenici, iz kojeg je dobio rodni list u kojem je upisano da se zove Dragan Jovanović. Piše još i datum rođenja, a Nogačevići kao mjesto rođenja.

– Piše da su roditelji nepoznati. U Centru za socijalni rad u Srebrenici rekli su mi da sam dobio prezime zbog forme. Pokušao sam dobiti i informacije u Bajinoj Bašti i u Užicu, ali uzalud, niko ne zna ni ko sam ni čiji sam i svi tvrde da nemaju nikakvih papira o meni – govori Dragan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*