Hiljade naoružanih policajaca dolaze na granicu BiH, Evropa čeka

Zbog sve većeg problema čuvanja vanjske granice Evropske unije, u Briselu se rodila ideja o formiranju jedinstvene evropske granične policije, koja bi ispunjavala taj strateški cilj, piše Avaz.ba Prema informacijama koje su procurile iz Brisela, predviđeno je da do 2020. godine Unija formira jedinstvenu graničnu službu, koja bi brojala skoro 10.000 naoružanih policajaca koji bi po potrebi bili raspoređivani po vanjskim granicama, ali i s ovlaštenjima da djeluju u trećim zemljama izvan EU ako im to te zemlje dopuste (zemlje poput Srbije, Crne Gore ili BiH, op. a.).

Zajednička misija

Trenutno ne postoje evropski graničari nego svaka država članica ima svoju graničnu stražu, a evropski propisi dopuštaju da se maksimalno 1.500 nacionalnih graničara mobilizira i uputi na neku zajedničku misiju. U budućnosti bi, međutim, postojala evropska granična policija sa 10.000 ljudi, a i ovlaštenja bi im bila mnogo šira, a raspoređivanje brže i učestalije.

Ti novi evropski graničari imali bi ovlaštenja da sprečavaju neovlaštene prelaske migranata iz jedne države članice EU u drugu te da vraćaju odbijene tražioce azila u zemlje izvan EU iz kojih su došli.

Za Hrvatsku je, također, važno da Evropska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex) dobije takve ovlasti da može djelovati izvan teritorije EU, s druge strane vanjskih granica, naprimjer u BiH ili Srbiji kad se ondje okupe migranti koje treba spriječiti u masovnim ilegalnim prelascima u Hrvatsku i dalje u EU.

Denis Hadžović, stručnjak u oblasti sigurnosti i direktor Centra za sigurnosne studije, kazao je za “Avaz” da je upoznat s ovim prijedlogom zvaničnika iz EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*