KO JE KOME PRUŽIO “DIPLOMATSKI SREDNJI PRST”: Mediji javili da je Dodik odbio pozdraviti Cormack, a desilo se sasvim SUPROTNO!

U Donjoj Gradini danas je obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u razdoblju od 1941. do 1945. godine…

Iako se brojni mediji objavili da je Milorad Dodik odbio pozdraviti američku ambasadoricu u BiH Maureen Cormack, a pri tom se rukovao sa svim drugim prisutnim diplomatima, ta informacija, kako pouzdano saznajemo, nije tačna.

Mediji su naveli da je Dodik kao i prošle godine “preskočio” američku ambasadoricu Cormack tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Takav potez u međunarodnim odnosima zove se “diplomatski srednji prst”.

Dodik naime nije imao prilike, kao prošle godine, da prođe pored ambasadorice Cormack i krajnje nekulturno ne pruži joj ruku. Danas je ambasadorica SAD-a u BiH bila na svojevrstan način oprezna i nije dozvolila da upadne u istu “zamku” kao prošle godine. Ona se nakon polaganja vijenaca povukla na drugi kraj od mjesta gdje je nalazio Dodik, tako da predsjednik RS-a nije ni imao prilike da joj priđe i napravi još jedan u nizu diplomatskih skandala.

Cormack je prije tri dana potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražavao”, kazala je Cormack.

Dodik rekao je da je koncentracioni logor Јasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Јevrejima i Romima.

“Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo”, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Јasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog
ubijanja jednog naroda.

“Ta spirala mjesta zločina – od Paga, Јadovnog, preko Јasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu”, posjetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda.

“Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali saosjećanje i pomislili na svoje”, rekao je Dodik.

On je kazao da je iz logora Јasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživjelih logoraša, u momentu kada je svijet već vidio i znao da je Drugi svjetski rat pri kraju.
“Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svjedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče”, dodao je Dodik.
On je podsjetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina poslije Drugog svjetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke djece.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da niko nije pružio odpor?

“Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka”, rekao je Dodik.

Slobodna Bosna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*