ZBOG OVOGA BOSANCI MOGU SAMO ČESTITATI AMELU TUKI: Pogledajte šta je danas uradio u bolnici…

Trenutno najuspješniji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka danas se uključio u akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koju je organizovao Crveni križ Grada Zenica u saradnji sa Transfuzijskim centrom KBZ, i prvi put darivao krv.

– Danas nam se pridružio i atletski rekorder Amel Tuka , koji je prvi put darivao krv, i zaista nas je sve iznenadio. Pokazao je da treba biti veliki i van sportskih terena, te podržao našu akciju i nadamo se da će i ostali slijediti njegov primjer, kao i primjere još nekoliko zeničkih sportista. Hvala svima koji su se odazvali akciji, darovali krv i spasili nekome život – kazala je sekretar Crvenog križa Zenice Mirela Hodžić.

U današnjoj akciji je za potrebe Kantonalne bolnice Zenica prikupljeno je 13 doza krvi, a Crveni križ grada Zenice će nastaviti s organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

Znate li koju bi medalju na SP-u Tuka osvojio s vremenom iz Rovereta?

“Poznavaocima” atletike u Bosni i Hercegovini, zemlji sa najviše sportskih stručnjaka i selektora, ali jako malo onih pravih sportskih rezultata, slab nastup Amela Tuke na Svjetskom prvenstvu u Londonu stigao je ko serviran zicer.

Slučajno je osvojio medalju u Pekingu. Neće više nikada trčati u onoj formi. Mora promijeniti taktiku. Mora promjeniti trenera. Bili su to samo neki od “brilijantnih” komentara kakvih je bilo na pretek nakon što se Tuka nije uspio plasirati u polufinale utrke na 800 metara, discipline u kojoj je samo dvije godine ranije osvojio bronzanu medalju na SP-u u Pekingu.

Amel je nakon bronze, na koju smo svi gledali kao da je zlato, bio heroj, a poslije slabijeg nastupa bio je veliko razočarenje. Naravno ne za sve. I dalje je bio veliki broj onih koji su vjerovali da će Tuka ponovo biti onaj stari i da je loš nastup u Londonu bio samo slab dan i ništa više.

Isti taj Francuz Pierre-Ambroise Bosse, koji se u Londonu okitio zlatom, gutao je prašinu sa Amelovih sprinerica u Pekingu podlo i indirektno optužujući našeg atletičara da koristi doping.

Rezultat koji je Amel u utorak navečer ostvario u italijanskom Roveretu najbolji je evropski rezultat ove godine, i Tuki bi, da ga je kojim slučajem istrčao u Londonu, donio zlatnu medalju! Naime, Tukinih 1.44.62 iz Rovereta za pet stotinki je brže od rezultata kojim je Bosse stigao do najsjajnijeg odličja u Londonu.

faktor.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*