ZA ZAPADU BOSNE: Došao da kupi auto pa pobjegao s njim…

Pripadnici policije USK tragaju za muškarcem s inicijalima K.M.(35) iz Cazina, koji je osumnjičen da je u proteklu srijedu otuđio automobil audi 6, sive boje, čiji je vlasnik P.H. (27) iz Bužima.

Oštećeni je prijavio kako je njegovoj kući došlo nepoznato lice koje se interesovalo za kupovinu njegovog automobila, kojeg je preko oglasa na internetu ponudio na prodaju. Navodni kupac je poželio da proba automobil, pa se skupa s vlasnikom provozao njime.

Po povratku, vlasnik je izašao iz automobila, a lažni kupac je zamolio da napravi još jedan krug i potom se bez traga izgubio u nepoznatom pravcu, a pri tome je u dvorištu oštećenog ostavio svoj automobil opel vektra, za kojeg je kasnije ustanovljeno kako je neregistrovan i bez vlasničke dokumentacije.

Policija je naknadno ustanovila kako se radi o licu K.M. koje je od ranije poznato policiji po vršenju sličnih djela prevare i krivotvorenja. Policija traga za ovim licem i otuđenim automobilom, a ovo krivično djelo je okarakterisano kao prevara i krađa.

Najviše motornih vozila krade se na području Kantona Sarajevo ukazuje statistika nadležnih policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U prva tri mjeseca 2016. godine samo u Kantonu Sarajevo taj postotak je vrtoglavih 70,15 posto i značajno je veći u odnosu na druge kantone – Hercegovačko-neretvanski kanton 13,43 posto, Tuzlanski kanton 6,72 posto, Srednjobosanski kanton 5,97 posto, Zeničko-dobojski kanton 3,36 posto i Unsko-sanski kanton 0,37 posto.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo potvrdio je za N1 da se Kanton Sarajevo izdjava po tom broju. U prva tri mjeseca ove godine bilo je 188 krađa, odnosno 22 vozila više nego u istom periodu 2015. godine.

“Treba napomenuti da je ovo naš problem jer se najviše takvih krivičnih djela dešava na području Kantona Sarajevo. To je organizirani kriminal i mi provodimo jedan Akcioni plan koji je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Plan se provodi u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i očekujemo u narednom periodu finaliziranje aktivnosti i određene rezultate. Mi u mnogo slučajeva pronađemo ta motorna vozila 34-35 posto i vrate se vlasnicima”, kazao je Nefić na naš upit o reakciji nadležnih s obzirom na značajnu razliku u postotku ukradenih vozila po kantonima.

U Republici Srpskoj zvanična policijska statistika ukazuje na manji broj ukradenih vozila nego u Federaciji BiH. U prva tri mjeseca 2016. godine prijavljena su 33 ovakva krivična djela, od toga 17 teških krađa vozila. Vlasnicima je vraćeno 25 vozila – 12 otuđenih na teritoriji Republike Srpske, osam na teritoriji Federacije BiH i pet vozila za koje je INTERPOL raspisao potragu.

“Ministarstvo ima dobru saradnju sa policijskim agencijama u BiH, ali i u regionu kada je u pitanju razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krađom i preprodajom automobila. U proteklom periodu organizovano je više međunarodnih grupa koje su se bavile ovim kriminalnim aktivnostima i te akcije MUP RS je realizovao u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Većina tih aktivnosti odvija se na način da se vozilo krade na području Federacije BiH, najčešće Kantona Sarajevo, a zatim rasparčava u dijelove i preprodaje u Srbiji ili Crnoj Gori”, kazala je za N1 Mirna Miljanović načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*